ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Left-add1 Left-add2 Left-add3

Botox - Dysport

Θεραπεία ρυτίδων με βοτουλινική τοξίνη (BOTOX, DYSPORT)

Οι ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη (BOTOX, DYSPORT) είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια μη-χειρουργική, ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης που εφαρμόζεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και σκοπό έχει τη λείανση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου.

Τι είναι το BOTOX-DYSPORT;

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι εξασθενημένη αλαντοτοξίνη τύπου Α. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δύο σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης, το BOTOX της εταιρείας ALLERGAN και το DYSPORT της εταιρείας IPSEN. Και τα δύο φάρμακα περιέχουν την ίδια ουσία, έχουν την ίδια δράση, το ίδιο περίπου κόστος και παρασκευάζονται με τους ίδιους κανόνες.

Στη Δερματολογία το BOTOX, DYSPORT έχει πάρει έγκριση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπεριδρωσίας. Το σκεύασμα VISTABEL της εταιρείας ALLERGAN έχει εγκριθεί για χρήση στη διόρθωση των ρυτίδων του μεσόφρυου.

Πώς δρα το BOTOX-DYSPORT;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα τοπικό μυοχαλαρωτικό. Κατά την ενέσιμη εφαρμογή του σε κάποιον μυ του προσώπου προκαλείται παροδική χαλάρωση αυτού με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες. Οι άλλοι μύες του προσώπου στους οποίους δεν ενίεται το φάρμακο λειτουργούν κανονικά.

Από πότε εφαρμόζεται η βοτουλινική τοξίνη;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973 στην θεραπεία του στραβισμού.

Στην αισθητική ιατρική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σαν ενέσιμη θεραπεία κατά των ρυτίδων του μεσόφρυου το 1988.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου εφαρμόζεται το BOTOX-DYSPORT;

Κυρίως στις ρυτίδες του μεσόφρυου, μετώπου και γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) αλλά και γύρω από το στόμα, στις ρυτίδες της μύτης, λαιμού, παρειών, και για το οβάλ του προσώπου (Nefertiti lift).

Πόσο διάστημα διαρκούν τα αποτελέσματα του BOTOX-DYSPORT;

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να γίνεται ορατή εντός 2 ημερών και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες. Το 90% περίπου ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Η δράση του φαρμάκου είναι παροδική, ποικίλει από άτομο σε άτομο και διαρκεί 3,5-6 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επανειλημμένη εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να παρατείνει την διάρκεια των αποτελεσμάτων καθώς οι μυς ατροφούν ελαφρά.

Πόσο ασφαλές είναι το BOTOX-DYSPORT;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για περισσότερες από 3 δεκαετίες σε παθήσεις της οφθαλμολογίας και της νευρολογίας.

Στο πρόσωπο θεωρείται πολύ ασφαλής θεραπεία γιατί το φάρμακο δρα μόνο τοπικά στο σημείο της έγχυσης ενώ ο μυς επανέρχεται πλήρως στη φυσιολογική του κατάσταση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν από λάθος η βελόνα έγχυσης του φαρμάκου τραυματίσει ένα αγγείο ή νεύρο, δεν επηρεάζεται κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία;

Η επανάληψη της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται γύρω στις 2-3 φορές το χρόνο, κάθε 4-6 μήνες ανάλογα με τον ασθενή.

Σε ποιους αντενδείκνυται η χρήση του BOTOX-DYSPORT;

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες και σε γυναίκες που θηλάζουν. Επιπλέον σε ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, μυασθένεια, κα) και σε εκείνους με αλλεργία στην βοτουλινική τοξίνη.

Πώς γίνεται η θεραπεία με BOTOX-DYSPORT;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή και διαρκεί 5-10 λεπτά. Το φάρμακο ενίεται ενδομυϊκά με πολύ λεπτή βελόνα και σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Ο πόνος είναι ελάχιστος γίνεται κατά κανόνα καλά ανεκτός και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Σε ασθενείς με ευαίσθητο δέρμα συχνά αρκεί η χρήση παγοκύστης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Μετά την θεραπεία μπορεί ο ασθενής να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητες του.

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του BOTOX-DYSPORT στο πρόσωπο;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο είναι λίγες.

Συχνότερα μπορεί να εμφανιστούν μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου που συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες. Οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και παροδικές.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με το BOTOX-DYSPORT;

Η ηλικία έναρξης θεραπειών στο πρόσωπο με BOTOX, DYSPORT είναι εντελώς υποκειμενική και καθορίζεται από τον ίδιο τον ασθενή. Στατιστικά φαίνεται ότι η πλειονότητα των ασθενών ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη θεραπεία κατά την 4η-5η δεκαετία της ζωής.

Ποιο το κόστος της θεραπείας με το BOTOX-DYSPORT;

Το κόστος της θεραπείας με το BOTOX, DYSPORT εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του και τις περιοχές του προσώπου που υποβάλλονται σε θεραπεία.

Βιβλιογραφία
 1. Beylot C. What's new in aesthetic dermatology: filler and laser treatments. Ann Dermatol Venereol. 2009; 136 Suppl 4: S152-159.
 2. Gassia V, Beylot C, Béchaux S, Michaud T. Botulinum toxin injection techniques in the lower third and middle of the face, the neck and the décolleté: the "Nefertiti lift". Ann Dermatol Venereol. 2009; 136 Suppl 4: S111-118.
 3. Levy PM. The 'Nefertiti lift': a new technique for specific re-contouring of the jawline. J Cosmet Laser Ther. 2007; 9(4): 249-252.
 4. Carruthers JD, Glogau RG, Blitzer A; Facial Aesthetics Consensus Group Faculty. Advances in facial rejuvenation: botulinum toxin type a, hyaluronic acid dermal fillers, and combination therapies--consensus recommendations. Plast Reconstr Surg. 2008; 121(5 Suppl): 5S-30S.
 5. Wollina U, Goldman A, Berger U, Abdel-Naser MB. Esthetic and cosmetic dermatology. Dermatol Ther. 2008; 21(2): 118-130.
 6. Savardekar P. Botulinum toxin. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2008; 74(1): 77-79.
 7. Matarasso SL. Botulinum toxin: concepts and use in 2008. Adv Dermatol. 2008; 24: 1-13.
 8. Flynn TC. Update on botulinum toxin. Semin Cutan Med Surg. 2006; 25(3): 115-121.
 9. Glaser DA. Treatment of axillary hyperhidrosis by chemodenervation of sweat glands using botulinum toxin type A. J Drugs Dermatol. 2004; 3(6): 627-631.
 10. Markey AC. Dysport. Dermatol Clin. 2004; 22(2): 213-219.
 11. Frampton JE, Easthope SE. Botulinum toxin A (Botox Cosmetic): a review of its use in the treatment of glabellar frown lines. Am J Clin Dermatol. 2003; 4(10): 709-725.
 12. Togel B, Greve B, Raulin C. Current therapeutic strategies for hyperhidrosis: a review. Eur J Dermatol. 2002; 12(3): 219-223.
Τελευταία Νέα του
Δρ. Ράλλη
Rss
02 Φεβρουαρίου 2017
Ενημέρωση για προγραμματισμό ραντεβού.

Ο ιατρός θα παρακολουθήσει το 15th Aesthetic & Anti-aging Medicine World Congress...

23 Μαίου 2016
Ενημέρωση

Ο ιατρός συμμετείχε στο 13ο European Academy of Dermatology and Venereology Spring Symposium που έγινε 19-22 Μαϊου...

Διαβάστε όλα τα νέα του
Δρ. Ράλλη

Newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα του Δρ. Ράλλη και της δερματολογίας, συμπληρώστε το email σας

Ιατρείο

Αθήνα

Βασ. Αλεξάνδρου 5 -7
(Έναντι Ξεν. Caravel), 1ος όροφος

Δέχεται (κατόπιν ραντεβού):
Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή
18.00 - 20.00

Τηλ./Fax Ιατρείου: 210 - 72 44 008

E-mail: efrallis@gmail.com


info@erallis.com